Cookies i Polityka Prywatności

Definicje

1. Ilekroć w polityce mowa będzie o SKLEPIE lub SERWISIE oznacza to witrynę internetową, wraz z wszystkimi podstronami umieszczoną pod adresem https://profesor-zabawka.pl

2. Ilekroć w polityce mowa będzie o WŁAŚCICIELU lub ADMINISTRATORZE, mowa jest o Firmie „Profesor Zabawka, Łukasz Roman Dąbkowski” z siedzibą w Chodzieży przy ul. Stefana Żeromskiego 24A lok.2, 64-800 Chodzież, o numerze NIP 7642329165, o numerze REGON 300082490.

3. Ilekroć w polityce mowa będzie o UŻYTKOWNIKU SERWISU lub SKLEPU, oznacza to osobę odwiedzającą SERWIS za pomocą urządzeń elektronicznych (komputera, laptopa, tabletu, smartfona itp..) mających możliwość korzystania z SERWISU przez przeglądarki internetowe zainstalowane na wspomnianych urządzeniach.

Przetwarzanie i Polityka Cookies

1. Sklep zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Właściciel jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Właściciel serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;
  • możliwość dokonania zamówienia i zakupu w sklepie
  • możliwość obsługi płatności internetowych
  • możliwości logowania do serwisu;
  • utrzymania logowania użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu.

5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) – sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
7. Własciciel Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.
10. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików (cookies) dostępne są na stronie http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Polityka Prywatności i Przetwarzanie danych osobowych

PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH – KLAUZULA INFORMACYJNA

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako „RODO”), informujemy że:

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest właściciel sklepu www.profesor-zabawka.pl Firma Profesor Zabawka Łukasz Roman Dąbkowski z siedzibą w Chodzieży przy ul. Stefana Żeromskiego 24A lok.2, 64-800 Chodzież, o numerze NIP 7642329165, o numerze REGON 300082490,

2. Przetwarzanie danych osobowych:
Administrator przetwarza Twoje dane, ponieważ jesteś zainteresowany:

  • otrzymaniem informacji na temat produktów umieszczonych w sklepie (zapytania przez formularz kontaktowy, e-mail lub telefon)
  • zakupem i obsługą zamówień oraz dostarczeniem towaru przez sklep sprzedawcy
  • komentowaniem treści zamieszczonych na serwisie za pomocą narzędzi do tego celu przeznaczonych ( np. narzędzia do oceny produktu lub obsługi przez wbudowany system sklepu )

3. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych pozyskanych w umowie o świadczenie usługi muzycznej jest art. 6 ust. 1 litera f, RODO, gdzie prawnie uzasadnionym interesem jest wykonanie jednej lub więcej wymienionych w pkt. 23 b, towarów lub usług oferowanych przez sklep sprzedawcy a w szczególności:

  • obsłużyć Twoje zapytanie dotyczące produktów w sklepie
  • obsłużyć Twój zakup towaru w sklepie sprzedawcy
  • obsłużyć Twoje zapytanie w innej sprawie, m.in. dostawy, płatności, reklamacji, zwrotu zakupionego towaru
  • dostarczyć Ci zamówione produkty, usługi lub treści
  • móc realizować uzyskaną od Ciebie zgodę na komunikację marketingową (do czasu cofnięcia tej zgody)
  • komfortowo realizować współpracę objętą umową (do czasu jej wygaśnięcia)

4. Czas przetwarzania danych osobowych to 5 lat od zakończenia roku obrachunkowego od ostatniej aktywności ( wysłanie e-mail z formularza, odpowiedzi na zapytanie, transakcji, złożenia oferty, itp) przeprowadzonej za pomocą sklepu

5.  Odbiorcy danych osobowych
W celu obsługi zapytania czy realizacji usługi Administrator przekazuje Twoje dane innym podmiotom, takim jak np. Firmy kurierskie i pocztowe (w celu dostarczenia produktu, umowy lub innych materiałów), Integrator płatności elektronicznych ( w celu realizacji elektronicznych płatności bankowych) oraz innym, zgodnie z prawem podmiotom (np Ministerstwo Finansów – dane księgowe).

Ponadto informujemy, iż Twoje dane nie są przetwarzane w sposób zautomatyzowany, oraz nie są przekazywane do podmiotów na zewnątrz Unii Europejskiej

5. Ochrona danych osobowych.
Administrator dokłada wszelkich starań, aby chronić Ciebie i Twoje dane i zapewnia, że są one:

  • przetwarzane zgodnie z prawem
  • zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami
  • merytorycznie poprawne oraz adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania
  • Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.

6. Prawa osoby fizycznej
Każdej osobie fizycznej, której dane przetwarza Administrator ( punkt 2 ) przysługuje prawo:

  • dostępu do treści swoich danych oraz ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia ich przetwarzania,
  • wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, a także do żądania przeniesienia tych danych do innego administratora zgodnie z obowiązującymi przepisami. ma również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego ( Urzędu Ochrony Danych Osobowych )
  • W celu skorzystania z powyższych uprawnień należy przesłać Administratorowi odpowiednią wiadomość pocztą elektroniczną na adres: sklep@profesor-zabawka.pl
  • Zasady związane z realizacją wskazanych praw zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO

7. Kontakt z Administratorem
Jeśli chcesz skontaktować się z Administratorem Danych osobowych przetwarzanych w sklepie (zgodnie z pkt 2 ) napisz na adres e-mail: sklep@profesor-zabawka.pl